Moda anilor '50

 

Costume-de-baie-anii-50

Daca esti in cautarea unei inspiratii pentru stiluri noi, proaspete, sa arunci o privire in trecut poate fi intotdeauna o idee buna. La urma urmei sunt atat de multe stiluri interesante si dincolo de vremea lor care abia asteapta sa fie renascute.  Un caz particular il constituie anii 50 care sunt un punct de referinta. In zilele noastre multe din piesele cheie ale anilor 50 si-au gasit locul in reinterpretarile vremii, facand din ele mijlocul perfect de a da stilului nostru contemporan un aer retro.
Asa ca , daca esti gata sa-i aduci garderobei tale o atingere de “rockability”  sau stilul sexy “pin-up” citeste acest articol; este ghidul Antéa catre moda anilor 50 si stilul acelor ani pentru femei.

 Moda anilor ‘50

Moda in 1950 era incitanta si diversificata. Culori noi, siluete proaspete si diferite optiuni pentru etalarea stilului evidentiau diferite personalitati. Astazi, aceasta decada de referinta este inca mentionata si folosita din plin in lumea modei. E indragita indeosebi pentru stilul ei retro-chic si aparenta jucausa, inclusiv pentru subculturile pin-up si rockability.

 Designurile cheie ale perioadei au inclus rochii incinse cu curele asortate, fustele-creion, fustele cu pudeli in lesa brodati, si nu numai, imbracamintea cu design polka-dot sau vargata, puloverele si cardiganele decupate si multe altele. Forma definitorie a decadei era feminitatea, cu o silueta in forma de clepsidra, exagerata. Pe langa acestea, in timp ce aceasta epoca a fosta martora la nasterea  culturii adolescentei, o distinctie intre moda tineretului si cea a stilurilor mai mature s-a dezvoltat.

Rochiile-anilor-50

Moda Rockabilly a anilor ‘50

Subcultura rockabilly a anilor 1950 a gravitat in jurul genului muzical cu acelasi nume. Stilul, care combina elemente de rock and roll cu muzica country a fost extrem de popular in acea perioada, in mod special in randul tinerilor. Datorita acestei popularitati rockabilly si pasionatii genului au dezvoltat in curand o semnatura estetica proprie. Moda pentru femeile pasionate ale acestei subculturi a constat intr-un mix intre stilul pin-up si cel swing. Astfel, multe fete adepte ale genului rockabilly purtau rochii swing, fuste creion asortate, celebrele fuste cu pudeli brodati sau alte figuri, sutiene conice si altele.

Moda-rockabilly-a-anilor-50-exemple | Antea

Moda pin-up a anilor ‘50

Inspirat de posterele cu fete seducatoare ale vremii, stilul pin-up al anilor ’50 a fost doar despre sex-appeal-ul feminin. Ca atare imbracamintea folosita pentru a obtine un anume look era adesea provocatoare. Piesele cheie includeau fuste creion stramte, pantaloni foarte scurti, rochii cu spatele gol, bustiere, si costume de baie inclusiv faimosii bikini.

Moda-pin-up-a-anilor-50-indrazneata

Moda Grease a anilor’50

Desi v-ati putea imagina barbati in costume de piele si motocicletele lor daca va duceti cu gandul la subcultura Grease, multe femei au adoptat acest stil de referinta in acea decada. Un look specific anilor ’50, stilul Grease isi are radacinile in Statele Unite  printre adolescentii si tinerii din clasa muncitoare. Pentru femei acest look presupunea un amestec de stil rockabilly cu pin-up, complementat cu o doza de atitudine taioasa.

Moda-grease-a-anilor-50-costume-piele

Starurile modei anilor ‘50

Anii ’50 au fost martorii multor celebritati transformate in portdrapele de buna credinta ale modei. In mod particular cele mai faimoase au fost actritele de neuitat ale perioadei. Staruri ca Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe si Grace Kelly, toate au captivat audientele cu talentul lor actoricesc si garderobele elegante.

Marilyn-Monroe-Grace-Kelly-Audrey-Hepburn-si-Elizabeth-Taylor-in-tinute-din-anii-50 

Coafurile si machiajul anilor ‘50

Ca si moda acelei epoci, si coafurile erau diverse. Erau updo-urile feminine, look-urile tip pudel, stilurile rockabilly, buclele cu ac, cele ondulate, cu bandana si multe altele. Decada a fost plina de stralucire, gratie machiajelor aplicate cu pricepere. Noutatile in materie de machiaj si cosmetica au deschis calea pentru noi aparitii fantastice. In general, machiajul vremii consta intr-un fond de ten cremos, fard roz pastelat, fard de ochi soft, ruj rosu sau roz și rimel pe gene. Sprancenele erau ingustate si foarte feminine. Totodata aplicarea conturului de ochi e devenit foarte populara in acea perioada.

Coafuri-elegante-ale-anilor-50 

Hainele si Stilul anilor ‘50

Rochiile  anilor ‘50

Silueta anilor ’50 s-a invartit in jurul formei de clepsidra. Astfel, in mod natural, rochiile gen fit-and-flare”, cu talie ingusta si evazate, au fost extrem de populare in acea perioada. Cu toate acestea, rochiile camasa si creion stramte erau o alegere populara printre femeile stilate ale vremii. Oricum, indiferent de stil, rochiile anilor ’50 erau aproape toate pana la genunchi, asortate cu o culoare vesela sau un imprimeu. Optional, decolteul patrat sau spatele gol se numarau printre trendurile perioadei. 

Rochiile-fit-and-flare-ale-anilor-50-evazate

Fustele pudel ale anilor ‘50

Fustele scurte au fost si sunt la moda de ceva vreme. Asadar, nu e nicio surpriza ca fusta pudel a anilor ’50 se potriveste modei zilelor noastre. Perfecta pentru ocaziile speciale, fustele pudel sunt create sa fie evazate la genunchi, creand un aspect superb si feminin. In timp ce stilul original prevedea pudeli brodati si alte designuri, va recomandam sa omiteti aceste detalii cand cautati acest look acum si sa va concentrati pe silueta și sa selectați un design evazat sau plisat într-o culoare elegantă, uni.

Rochii-evazate-sau-plisate-stil-anii-50 

Fustele creion ale anilor ‘50

Fustele creion stramte au fost de asemenea populare in anii ’50. Aceste fuste erau de obicei purtate la nivelul taliei și se terminau între mijlocul gambei și genunchi. Intrucat materialele folosite atunci erau fie extrem de putin elastice sau deloc femeile trebuia sa mearga putin leganat. De aceea erau adeseori denumite fuste leganate. Majoritatea erau în culori uni sau imprimeuri în carouri și erau asortate cu un sacou scurt.

Pentru a încerca acest look astăzi, puteti lua în considerare adăugarea unei fuste creion în garderoba de birou. Puteți chiar să o asortati cu o bluză și un cardigan pentru a definitiva aspectul anilor ‘50.

Fustele-creion-stramte-ale-anilor-50

Cardiganele / Puloverele anilor ‘50

Adauga un strop din eleganta stilului anilor ’50 prin adaugarea in garderoba a cardiganelor si a puloverelor. Perfecte pentru toamna si iarna, aceste piese clasice va pot tine de cald si va pastreaza si aerul chic in acelasi timp. Pentru a le purta ca o adevarata doamna a anilor ’50 nu uitati sa optati pentru designuri asortate si petrecute. Puteti considera iarasi un stil viu colorat care sa intoarca privirile.

Cardiganele-chic-ale-anilor-50

Pantofii anilor ‘50

Pantofii femeilor din anii ’50 au cunoscut o varietate mare. Erau asa numitii “saddle shoes”, pantofi casual cu toc jos, cu partea din fata alba si un element decorativ din piele neagra, in forma de sa, la mijlocul pantofului, pantofii cu tocuri inalte, Mary Janes, pantofi de balet, sandale si chiar adidasi. Desi oricare dintre modelele de mai sus poate face parte dintr-o garderoba ar fi bine sa va orientati catre cele care se potrivesc cel mai bine cu stilul feminin a decadei. La urma urmei nimic nu arata mai bine decat  o pereche de pantofi cu varf rotund, toc jos si o rochie retro evazata.

Pantofii-cu-toc-si-eleganti-sau-sandale-anii-50 

Accesoriile anilor ‘50

Accesoriile unei doamne sunt cheia catre desavarsirea unui stil autentic al anilor ’50. Asa ca porniti in cautarea de manusi, genti in stil vintage si bijuterii din perle. Totodata nu uitati sa investiti si intr-o esarfa de matase sau din chiffon. Femeile vremii le purtau in multe ocazii, inclusiv delicat legate in jurul gatului si printre buclele largi.

Astazi puteti sa va folositi de inspiratia lor sau sa va creati propriile reguli cu o esarfa de matase legata de parul strans in coada sau prinsa de manerul posetei.

Accesoriile-si-bijuteriile-elegante-ale-anilor-50 

Cum sa afisezi moda anilor ‘50

·       Gaseste-ti stilul care ti se potriveste, fie el rockabilly, pin-up, greaser, swing sau altul.

·       Orienteaza-te catre rochii clepsidra cu fusta evazata si fuste pudel

·       Pune pe umeri un cardigan sau un pulover pentru un aer autentic de aniii ‘50

·       Adauga accesorii chic precum manusile, esarfele de matase si bijuteriile de perle

·      Pastreaza-ti modern look-ul de anii ’50 purtand piese de baza in garderoba de zi cu zi

Antéa te poate indruma sa alegi piesa vestimentara cea mai potrivita stilului tau, fie elegant sau casual. Spiritul acelor ani este mai prezent ca niciodata prin prospetime, vitalitate si energia pozitiva pe care o inspira. 

 

Cover: Vintage Girl Idda Van Munster by Maja Topčagić, of Angelica Photography

Ultimele stiri