Fascinanta istorie a rochiilor pudel

Rochie-pudel-moda-anii-50

Fascinanta poveste a fustelor-pudel ale anilor ‘50

Anii ’50 au adus odata cu ei multe lucruri pe care le indragim astazi; sunt masinile clasice, arhitectura si mobila cu design futurist si multa-multa muzica buna.

Si daca esti cumva una dintre tinerele acelor vremuri cu siguranta iti amintesti de fustele swing cu desene aplicate, cunoscute si ca fustele pudel. Mijlocul incins cu o curea subtire si fusta lunga faceau parte din ideea de silueta a acelor vremuri iar fustele veneau si ele in tot felul de stiluri si modele. Fusta pudel a devenit populara, intr-atat de populara incat este prima imagine care iti vine in minte atunci cand te gandesti la fetiscanele vremii.  
Aceste fuste rotunde erau decorate cu decupaje din panza cusute si calcate mai apoi. Puteau fi siluete simple sau design-uri elaborate, chiar si litere uneori.

Fustele erau favoritele tinerelor, care le asortau cu pulovere dar au devenit populare si in randul femeilor, cu design-uri mai subtile insa, mai putin romantice.

Dar de unde vine acest fanion a modei anilor ’50? De ce este cel pe care ni-l amintim imediat chiar si astazi? Si daca esti fan, crezi ca ai putea sa dansezi si astazi intr-o astfel de fusta pudel? Pe scurt, da.
Uita-te doar  in urma la evolutia fustei pudel si cum a evoluat de-a lungul timpului.

Imprimeuri-pe-rochiile-pudel-ale-anilor-50

Trendul fulminant al acestei indragite fuste a inceput in 1947, si nu a inceput cu un pudel desi poate ca ar fi fost un inceput foarte dragut pentru aceasta moda.

Juli-Lynn-Charlot-creatoarea-fustelor-pudel

 

Actrita si cantareata Juli Lynne Charlot, pe atunci avand 25 de ani, a fost invitata la o petrecere de Craciun dar nu avea nimic special de purtat, nici materiale sau talente de croitoreasa. Din fericire mama ei avea o fabrica ce folosea fetrul, lucru care i-a dat de gandit.

 

“Am taiat fetrul in forma de cerc, lucru care mi-a permis sa tai o fusta intreaga, fara nicio cusatura” a spus Charlot mai tarziu. “Am adaugat cateva motive fanteziste de Craciun, le-am aplicat si rezultatul a fost atat de spectaculos incat am primit multe complimente la petrecere.”

Eticheta-rochiei-pudel-a-lui-Juli-Charlot

 

Curand a primit comenzi peste comenzi pentru mai multe asemenea fuste. Charlot si-a deschis propria companie in acest domeniu, care a rezistat pana in anii ’80.

Croiala-tipica-pentru-rochiile-pudel

 

Intre timp stilul a devenit clasic si inca pot fi gasite tutoriale online despre cum sa-ti faci propriile rochii rotunde fara cusaturi si tivuri. Sunt atat de simplu de facut incat nu iti trebuie multa experienta in arta coaserii pentru a face una. Si pe deasupra pot fi si personalizate cu ce motive doriti.

Juli-lynn-Charlot-si-rochia-pudel-originala

Dar pana la urma de ce pudeli? Designul a aparut fiindca in anii ’50 femeile elegante erau adesea vazute tinand in lesa pudeli draguti. Asta i-a dat lui Charlot acea idee.  Poza de mai sus o infatiseaza pe Charlot cu o copie a designului original, cu trei pudeli.

Rochie-din-anii-50-cu-model-de-pudel-aplicat

Designul cu pudeli  a fost unul dintre cele mai populare si in curand tinerele fete din State purtau fuste cu pudeli la scolile de dans si la alte evenimente sociale. Intre timp Charlot isi largea gama de designuri si isi imbunatatea talentul prin fabrica ei care avea de acum 50 de angajati. Acela a fost momentul in care a invatat sa coasa!

Un-alt-tipar-de-rochie-pudel-anii-50

Pudelii nu au fost insa singurul design la care femeile au ramas. Alte modele aplicate au fost de asemenea populare iar motivele, diverse. Totodata locul in care erau aplicate designurile varia foarte mult.

 

Model-de-Craciun-rochie-pudel-anii-50

Aidoma designului original al lui Charlot devenit hit de Craciun, designurile de sezon au devenit iarasi populare. Aceasta versiune adorabila este intr-o culoare albastru deschis, cu inger si un brad de Craciun decorat.

 

Model-deosebit-rochie-pudel-anii-50

 

Pe masura ce trendul a luat o panta ascendenta designurile aplicate au devenit mai complexe iar Charlot, ca si alti designeri, s-a straduit sa vina cu noi si noi idei. Partea distractiva in aceasta munca uriasa a fost faptul ca piata a fost invadata de modele care mai de care mai interesante.   

 

Rochie-pudel-usor-de-facut-acasa-model-de-vara

 

Chiar si femeile putin talentate la cusut puteau crea acasa modele deosebite gratie pachetelor preambalate de decoratiuni usor de cusut care veneau cu mici modele. Aceasta draguta si versatila versiune umbrela este extraordinar de bine realizata!

 

rochie-pudel-creatie-cu-floare-in-ghiveci-anii-50

 

Fustele pudel, fie ca erau cu pudeli sau nu, erau la moda si puteau fi create cu usurinta si acasa iar fetele si femeile isi puteau exprima propriile designuri unice. Crezi ca e timpul sa le readucem in actualitate?

 

Jocuri-imprimate-direct-pe-rochiile-pudel-anii-50

 

 

Lucrurile au luat o turnura copilareasca la un moment dat, in 1953, cand designerul Bettie Morrie, careia  ii placeau deopotriva fustele largi si jocul de table, a combinat cele doua pasiuni ca sa creeze o fusta-tabla de joc  care includea table de joc cusute direct pe fusta de fetru.

 

Jocuri-de-societate-aplicate-direct-pe-rochiile-pudel-anii-50

 

Piesele jocului erau depozitate intr-un buzunar decorativ special. Asa ca daca era rost de o pauza, intotdeauna era ceva de facut, gratie acestui ingenios si multi-functional element de design.

 

Imprimeuri-florale-pe-rochiile-pudel-anii-50

 

          In timp ce fetele si tinerele alegeau designuri copilaresti, dragute, ca pudelii, discurile si alte lucruri tinereresti           femeile alegeau designuri si modele mai elegante si abstracte, fiind in acelasi timp in trend fara sa para prea                 copilaresti.

 

Aplicari-diverse-la-rochiile-pudel-anii-50

 

Unele din detaliile adaugate pentru femei au fost chiar reusite si includeau strasuri, paiete și franjuri.
Intr-un fel au fost un fel de precursor al detaliilor complexe care au infrumusetat moda anilor ’60.

 

Flori-aplicate-in-relief-pe-rochia-pudel-anii-50

 

Decoratiunile nu trebuiau sa fie intotdeauna lipite de fusta. Acest model are flori matasoase care ies direct din material. Ne place aceasta textura fantezista!

 

Model-de-broderie-aplicata-in-relief-pe-rochiile-pudel-anii-50

Si decoratiunile aplicate nu erau doar pentru fuste, uitati-va la aceasta rochie verde inchis care este perfecta pentru o petrecere sau un cocktail. Designul este un pic excentric dar extrem de atragator.

 

Daca aveti si voi idei sau amintiri despre acea vreme extraordinar de actuala nu ezitati sa ne scrieti. Intre timp, Antéa isi continua drumul si va indruma in lumea fascinanta a modei anilor ’50. Cumparaturi placute!

 

Ultimele stiri